wtorek, 29 września 2015

Pierś z indyka w sosie curry z mlekiem kokosowym (ok. 205 kcal / 100 g; porcja ok. 455 kcal) #tajskie

 Indyk ku mojemu zaskoczeniu wyszedł przepyszny :) moja ocena to 10/10. Spodziewałam się, że to danie może okazać się niewypałem, a tu taka niespodzianka :) Polecam.
(jest to zmodyfikowany przepis doradcy smaku, dostępny pod adresem: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/346931/doradca-smaku-iii-odc.-22-indyk-w-sosie-curry.html?widok=krok-po-kroku)

Składniki (4 porcje jak na zdjęciu lub mniej ;)): 
480 g piersi z indyka
140 g obranego jabłka (1 sztuka)
90 g cebuli (1 sztuka)
9 g czosnku (2 dość małe ząbki)
20 g płatków z migdałów
385 g mleka kokosowego (1 puszka 400 ml)
1 łyżka oleju

przyprawy: curry, kolendra, cayenne/chilli, sól, pieprz

dodatkowo: ryż (u mnie 40 g suchego parboiled z dzikim) 

Przygotowanie: 
1. Indyka kroimy w małą kostkę i smażymy na łyżce oleju.
2. Jabłko i cebulę ścieramy na tarce (duże oczka).
3. Czosnek siekamy.
4. Mięso zdejmujemy z patelni (po takim czasie żeby nie było surowe) i zarumieniamy na niej migdały (ja je wcześniej jeszcze trochę pokruszyłam.
5. Gdy się zarumienią dodajemy jabłka, cebulę, czosnek oraz przyprawy curry, kolendrę, chilli (na początek tak pół łyżeczki curry, i trochę mniej kolendry i chilli), gotujemy wszystko chwilę na wolnym ogniu, aby smaki się połączyły.
6. Dodajemy wymieszane mleko kokosowe i dalej smażymy.
7. Gdy smaki się przegryzą dodajemy usmażonego wcześniej indyka. Smażymy, próbujemy, solimy, pieprzymy i w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Ja dodałam jeszcze sporo curry i ciut więcej chilli. Zazwyczaj nie lubię curry w dużych ilościach ale tutaj jakoś cały czas wydawało mi się mało wyczuwalne, musicie spróbować i dodać odpowiednią ilość według uznania. :)
8. Gotujemy na małym ogniu aż wszystko się zredukuje i będzie miało konsystencję jak na zdjęciu wyżej :) (trochę jak mało ścięta jajecznica ;) )

Kaloryczność: 

Całość - waga po zredukowaniu ok. 680 g - 1400 kcal
Kcal na 100 g: ok. 205 kcal /100g
1 porcja (zdjęcie) ok. 150 g (0,22 całości) - 307 kcal (z ryżem 455 kcal)

Tak wygląda moja porcja :) zaznaczam, że mój chłopak <przepraszam, narzeczony ;)> zjadł ponad dwie i reszta domowników już tylko sobie spróbowała co nieco prosto z patelni, nawet nie opłacało się gotować ryżu.  :)

Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Licznik odwiedzin