Na ok. 10 naleśników użyłam:
- 2,5 szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej)
- 30 dkg mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżka oleju
Na mus jabłkowy:
- 3-4 jabłka ( najlepiej renety)
- łyżka miodu
- łyżeczka masła
- opcjonalnie łyżka cukru lub więcej miodu jeśli mus nadal będzie kwaśny ( zależy od rodzaju jabłek)
Dodatkowo:
- kubeczek serka mascarpone 230g
- łyżka cukru pudru
- płaska łyżeczka cynamonu
Zacząć od przygotowania musu jabłkowego, bo musi się schodzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Smażyć w rondelku razem z masłem i miodem aż jabłka będą miękkie, po czym zmiksować blenderem. Ostudzić.
Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Serek mascarpone zmiksować, dodać cukier i cynamon i wymieszać. Na każdym naleśniku rozsmarować według uznania porcję serka, polać musem jabłkowym i zwinąć w rulony lub trójkąty.
Pychotka, uwielbiam naleśniki a te muszą być wspaniałe!
OdpowiedzUsuń