Przepis na… – risotto z krewetkami

ryż
włoszczyzna
krewetki – w zależności do wielkości 8 dużych / kilkanaście małych
100 ml wina białego
oliwa, sól, pieprz
czosnek

bti

Korzystając ze wskazówek zawartych we wpisie Jak przygotować najlepsze risotto w bulionie gotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodając pancerz krewetek.
Całość zalewamy winem, a kiedy odparuje dolewamy 500 ml wody. Zagotowujemy.

Co do kolejności działania:

1. Niezbędny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami – najlepiej w typie Arborio lub Carnaroli. Ryż długoziarnisty i ryż wstępnie gotowany (preboiled) nie może zostać użyty, gdyż sklei się.

2. Przygotowujemy bulion, który będzie gorący gotowy do użycia za kilkanaście minut.

3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek wymieszaną w równych proporcjach z masłem. Szklimy na niej cebulę dodajemy krewetki.

4. Zdejmujemy zeszkloną cebulę i krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę.

5. Całość zalewamy połową szklanki podgrzanego wcześniej wina (zimne zahartuje ryż).

6. Jak tylko wino nieco odparuje całość zalewamy stopniowo bulionem. Cały czas mieszamy aby ryż go wchłoną i dolewamy kolejną łyżkę wazową. Nie można użyć zbyt dużej ilości bulionu, jedynie tyle, ile ryż wchłania.

7. Etap poprzedni kontynuujemy dopóki ryż nie stanie się al dente. Wtedy dodajemy dwie łyżki masła.

8. Podajemy gorące.

Buon appetit!

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!

risotto

2 uwagi do wpisu “Przepis na… – risotto z krewetkami

Dodaj komentarz