piątek, 25 września 2015

Zupa śmietankowa

Takie zupy bardzo lubimy. Aksamitne, delikatne o wyrazistym smaku.















Składniki

2 l bulionu warzywnego
2 duże marchewki
2 łyżki masła
500 ml śmietany 18%
1 duża cebula
1 łyżeczka mielonego pieprzu
3 goździki
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki mąki
200 g ulubionego makaronu
natka pietruszki

Przygotowanie

 
Bulion zagotowujemy, dodajemy pokrojoną na talarki marchewkę, gotujemy do miękkości. Osobno w osolonym wrzątku gotujemy makaron, odcedzamy. W garnku na maśle lekko rumienimy mąkę, dodajemy posiekaną cebulę, mielony kminek, goździki, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki zalewamy śmietaną i bulionem z marchewką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy makaron, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz