piątek, 18 września 2015

Spaghetti Carbonarra

Cześć Wszystkim!
Dzisiaj danie pyszne i niezawodne, którego przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 25 minut. Danie pachnące świeżymi ziołami, świeżo mielonym czarnym pieprzem, boczkiem i czosnkiem. Innymi słowy Spaghetti Carbonarra w moim wykonaniu.



Do przygotowania carbonarry potrzeba nam:
  • 400-500g makaronu spaghetti (zależnie od ilości porcji)
  • 25-30 dkg surowego wędzonego boczku (w plastrach)
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 całe jaja
  • 3 żółtka
  • 400 ml śmietanki 36% lub 30%
  • szklanka startego Grana Padano lub Parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej natki pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz, sól

Wodę na makaron solimy i wstawiamy na gaz. Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy do stopnia al dente, około 7-9 min.
Boczek, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na zimną patelnię wsypujemy boczek i włączamy gaz.
Gdy boczek ładnie się wysmaży dodajemy do niego cebulkę oraz czosnek i szklimy je.
Na sam koniec polecam dodać trochę suszonej bazylii.



Do miski wbijamy dwa całe jajka oraz żółtka i mieszamy je. Do rozbełtanych jaj dodajemy śmietankę, ser, zioła, sól do smaku oraz sporą ilość pieprzu - tak naprawdę od serca.
Makaron wyjmujemy z wody i kładziemy prosto na patelnię z boczkiem (nie odcedzajcie makaronu).  Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło 2 min.

Voilà spaghetti carnonarra jest gotowe do jedzenia!



Smacznego i powodzenia przy mieszaniu!

2 komentarze: