cieniutkie arabskie chlebki pita

dodane 18 września 2015


Pita w takim cieniutkim wydaniu to niezwykle popularne pieczywo pochodzące z Bliskiego Wschodu i rejonu Maghrebu. Mówi się, że każda rodzina z tamtego rejonu świata ma na niego swój indywidualny przepis, więc w zasadzie można go dowolnie modyfikować. Ten arabski dodatek do potraw ma bardzo szerokie zastosowanie - od popularnych kebabów, przez saszetki z różnorakim farszem, a na dodatku do ostrych sosów, dipów i sałatek skończywszy. Nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania, a co najważniejsze można je mrozić, więc warto jednorazowo przygotować ich więcej na kolejne okazje.
Składniki :
  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 8-10dkg drożdży
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
Sposób przyrządzenia :
  • drożdże rozcieramy z cukrem łyżeczką w kubku do uzyskania jednolitej ciekłej konsystencji (nie dolewamy w tym momencie wody) - niczym kogel mogel - dolewamy 3-4 łyżki ciepłej (około 40 stopni) wody i odstawiamy na 3 minuty, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki
  • mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże oraz stopniowo ciepłą wodę z kubka
  • ciasto mieszamy drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą - stopniowo dolewamy wody, ciasto powinno być bardzo lepkie
  • formujemy kulkę z całego ciasta, stół podsypujemy mąką, ale nie bardzo, by ciasto było cały czas bardzo wilgotne, co niezwykle istotne i wyrabiamy je przez około 10-12 minut do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji, co jakiś czas delikatnie podsypując mąką
  • formujemy wałek i dzielimy go nożem na 6-7 części (pity o średnicy około 20cm) lub 10-12 (średnica 12-15cm)
  • każdy kawałek rozwałkowujemy na bardzo cienkie okrągłe placki o grubości 1-1,5mm
  • placki odkładamy na 40 minut do wyrośnięcia, przekładając i przykrywając je ściereczkami kuchennymi, by nie wysychały
  • w międzyczasie włączamy piekarnik na 200 stopni i mamy chwilę czasu, by uporządkować kuchnię
  • wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na 6 minut - w tym czasie powinny nabrzmieć jak dmuchane worki foliowe
  • po wyciągnięciu z piekarnika w przypadku małych chlebków rozcinamy część boku nożem do filetowania, by uzyskać otwór do kieszonki, a większe chlebki przekrawamy na pół uzyskując w ten sposób po dwie symetryczne kieszonki
  • gdy część chlebka idealnie się nie rozchodzi możemy spróbować delikatnie ją rozcinać ostrym nożem do filetowania
  • gotowe pity odkładamy na talerz do ostygnięcia i przykrywamy ściereczką kuchenną, by nie wysychały
  • tak przygotowane możemy użyć od razu, bądź zamrozić
  • dla uzyskania bardziej orientalnego smaku można do ciasta dodać nieco roztartego w moździerzu kuminu oraz czarnuszki w całości

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz