10 stycznia 2012

MALVAPOEDING (English & Polish)


For English please scroll down

Jedna z bliższych moich znajomych pochodzi z Republiki Południowej Afryki. Wraz ze swoimi rodzicami mieszkali w kilku krajach afrykańskich. Sandra doskonale poznała kulturę i obyczaje Afrykanów.
Wiem, że Sandra tęskni za swoim krajem, za słońcem, cieplejszymi ludźmi.
Szukając przepisów, które nawiązywałyby do akcji na afrykańskie przepisy i mojej akcji dotyczącej ciast, natknęłam się na tradycyjny Malvapoeding. Jak się okazało Sandra go uwielbia :).
Podoba mi się smak tego deseru. Jest to prawdziwie comfort food. Bardzo wilgotne ciasto o dość wyraźnym waniliowym posmaku.
Nazwa "Malvapoeding" pochodzi od wina - "Malvasia". W Kapsztadzie zajadano się ciepłym pudingiem podawanym z winem.
Posiłkowałam się przepisami z dwóch stron: Greedy Gourmet i Food.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 







Freshlyground ("Świeżozmieleni) to zespół z Południowej Afryki. Wydali 4 płyty. Ma'Cheri pochodzi z płyty o tym samym tytule. Z wolnych piosenek uwielbiam: Nomvula i I'd like :)


Składniki na ciasto:


  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże lub 3 normalnej wielkości jajka
  • 1 kopiasta łyżka dżemu morelowego
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka


Wykonanie:

1. Malvapoeding należy piec w naczyniu żaroodpornym.
2. Ubijaj jajka z cukrem, aż staną się kremowe.
3. Cały czas miksując dodaj dżem.
4. Rozpuść masło w rondlu, ale go nie zagotuj. Kiedy się rozpuści stopniowe wlewaj je do ciasta.
5. Wlej ocet do ciasta. Miksuj.
6. Przesianą mąkę, sodę i sól stopniowo dodawaj do masy. Cały czas miksuj.
7. Na końcu mleko połącz z ciastem.
8. Masę przelej do natłuszczonego i posypanego bułką tartą bądź kaszą manną naczynia.
9. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.


Składniki na waniliowy sos:


  • szklanka kremówki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 100 gramów masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wykonanie:

1. Kiedy ciasto będzie prawie upieczone zacznij przygotowywać sos.
2. Do rondla dodaj wszystkie składniki sosu.
3. Gotuj płyn na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie wolno doprowadzić sosu do wrzenia.
4. Kiedy rozpuści się masło i cukier, polej gorącym sosem dopiero co wyjęty z piekarnika pudding. Przed polaniem należy ciasto w kilku miejscach nakłuć patyczkiem.
5. Odczekaj chwilę, aby ciasto mogło nasiąknąć sosem.
6. Malvapoeding można podawać na ciepło lub zimno.



INGREDIENTS for cake:
  • 3/4 cup caster sugar
  • 2 large or 3 normal size eggs
  • 15ml (1 tbsp) smooth apricot jam
  • 150 g (6½ oz) plain flour
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • pinch of salt
  • 1,5 tbsp butter, melted and cooled
  • 5ml (1 tsp) white vinegar
  • 1/3 cup milk
Ingredients for sauce

  • 1 cup double cream
  • 100ml butter
  • 0,5 cup white sugar
  • 0,5 cup milk
  • 2 tsp vanilla extract
  1. Preheat the oven to 170°C.
  2. Beat the caster sugar and eggs until fluffy and light.
  3. Beat in the apricot jam.
  4. Sift the flour, bicarbonate of soda and salt together 3 times.
  5. Melt the butter with vinegar and milk over low heat.
  6. Fold the flour mixture and the milk mixture alternately into the egg mixture and pour the batter into a greased ovenproof dish.
  7. Bake the pudding for about 45 minutes, or until a knife inserted in the center comes out clean.
  8. Meanwhile, place the cream, butter, sugar, milk and vanilla into a saucepan and stir over moderate heat until the butter has melted and the sugar has dissolved. Do not allow the mixture to boil.
  9. Remove the pudding from the oven, pierce it in a number of places with a skewer and pour the hot sauce over it immediately.
  10. Serve hot or cold with cream.



 Ciasta Świata 

19 komentarzy:

  1. będę kradła!:) nie wiem jeszcze kiedy, ale na pewno upiekę to "ciasto":) Jest takie zwykłe, bez fajerwerków, ale jednak czuje, że ma w sobie to coś.

    zaczarowanakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Do wypróbowania! Musi być przepyszny, bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojeeej, w moim stylu: wilgotno i waniliowo! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się ta struktura ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam:) to musi byc taaakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to mamy pierwsze ciasto :) nie jest takie straszne i trudne. Zrobie w jakas niedziele gdy sis wpadnie na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. @Karolko właśnie niby takie nic, ale naprawdę jest pyszne. W smaku trochę, jak budyń i lody waniliowe :)

    @Tyna napisz czy Ci smakowało :)

    @Cukrowa wróżko cieszę się, że trafiłam w Twój gust

    @Aga Jest pyszne!

    @Oluś Mamy pierwsze ciacho :). Właśnie jest bardzo łatwe i nieskomplikowane. takie ciasta lubię :) Czekam na Twoje!

    OdpowiedzUsuń
  8. I can't believe how moist it looks, cakes like this one really make me happy

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie, wilgotne, nasączone sosem lub gkazurą ciasta. Myślę, że to się nawet moim umiejętnościom podda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak wracam często do tego przepisu (mam go w zakładkach), patrzę, patrzę i nie wiem sama. Jakoś niby mi się podoba to ciacho, ale jednak wygląda nieco jak zakalec :P Może kiedyś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak inaczej ma wyglądać ciasto, które jest nasączone dwiema szklankami płynu? To jest typowy pudding, więc jest bardzo wilgotny i mocno nasączony. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. No ja wiem wiem :) Tylko mówię o swoich odczuciach :)
      Dojrzewam do tego, by je wypróbować :)

      Usuń
    3. Zaręczam, że jest pyszne :). Warto spróbować. Pozdrowienia

      Usuń
  11. Czesc, zastanawiam się czy upiec to ciasto Tres Leches... jakbys jest porównała, czym się różnią czy to jest bardziej maslane a tamto mleczne?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zdecydowanie bardziej smakuje malvapoeding. Oba są mocno wilgotne i dobre. Najlepiej jest zrobić raz jedno raz drugie ;)

      Usuń
  12. Ciasto wypróbowała Pani Aleksandra Klimek :)

    [img]http://i60.tinypic.com/116m3jr.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  13. Ho ho, już wiem co następne upiekę ^^ Mam tylko pytanko: jakie wymiary ma mieć naczynie żaroodporne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje naczynie jest dość spore, bo ma około 20x28cm. W mniejszej formie też wyjdzie, ale będzie wyższe.

      Usuń