Szybkie, aromatyczne i rozgrzewające danie. Czerwona fasolka w pikantnym sosie z kolorowymi pomidorkami i słonym serem świetnie razem współgrają, polecam :)
- puszka czerwonej fasolki (400 g)
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżeczka pikantnej wędzonej papryki
- szczypta cayenne
- szczypta soli i pieprzu
- 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki suszonej cebuli
- kilka kropel sosu cholula lub tabasco
- garść pomidorków różnego rodzaju
- 60 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przecier podgrzewamy w garnku, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy ok 5 minut.
Dorzucamy odsączoną fasolkę i podgrzewamy jeszcze chwilkę.
Fasolę z sosem przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu układamy pomidorki (większe możemy przekroić na pół).
Całość posypujemy pokruszonym serem i pietruszką.
Zapiekamy około 10 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy