Ciasta/ Ciasta z owocami

Murzynek ze śliwkami

Murzynek to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych ciast. Jest mega proste i bardzo smaczne. Dla urozmaicenia smaku możemy upiec go z dodatkiem owoców. W tym przypadku najbardziej nadadzą się śliwki, gruszki czy wiśnie. Ja tym razem postawiłam na sezonowe śliwki, które świetnie pasują do takiego kakaowego ciasta. Polecam wypróbować przepis :-). Na blogu możecie również znaleźć przepis na murzynka z wiśniami.

Ciasto upiekłam w regulowanej tortownicy ze sklepu przyjemne gotowanie.

Murzynek z śliwkami

Drukuj przepis

Składniki

  • -100 g masła
  • -1 szklanka cukru
  • -16 g cukru waniliowego
  • -4 łyżki kakao
  • -3 łyżki oleju
  • -5 jajek
  • -2 szklanki mąki pszennej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -około 600 g śliwek

Przygotowanie

Do małego rondelka przekładamy masło, cukry, kakao, olej i 1/3 szklanki wody. Rozpuszczamy (nie gotujemy) i studzimy.

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.

Do przestudzonej masy dodajemy, cały czas mieszając, po jednym żółtku i po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki śliwek, jedna obok drugiej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 45-50 minut.

Ciasto po lekkim przestudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    15 września 2015 at 14:31

    Śliwkowe szaleństwo ?? Wygląda cudnie!

    Zapraszam do siebie 🙂 http://www.make-life-green.blogspot.com

  • Reply
    Joasia
    15 września 2015 at 16:30

    Musi być pyszny ze śliwkami 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    15 września 2015 at 17:05

    śliwki do murzynka pasują idealnie, a w dodatku nadają ciastu uroku:)

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    15 września 2015 at 18:25

    Fantastyczne ciasto, aż mi ślinka pociekła!

  • Reply
    Marzena
    15 września 2015 at 20:23

    Oj zjadłabym takiego murzynka ze smakiem 🙂

  • Reply
    Karol
    3 września 2021 at 16:06

    Sposób przygotowania dość słabo opisany, nie wiem czy dodać jedno żółtko z tych pięciu jak czy 5 żółte tylko stopniowo po jednym takie trochę to mało precyzyjne

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.