14 wrz 2015

Szarlotka z kratką



 

Ciasto kruche:
200 g mąki tortowej
100 g mąki pełnoziarnistej
200 g margaryny
100 g cukru
1 jajko
szczypta soli


Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Gotowe przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.


Nadzienie jabłkowe:
1,3 kg jabłek
1 cytryna
1/3 szklanki cukru waniliowego
2 łyżki wody
20 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Jabłka obrać, pokroić na ósemki, polać sokiem wyciśniętym z cytryny, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, zalać wodą, wymieszać, podgrzewać nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje i będzie koloru brązowego. 


Następnie dodać masło, wymieszać. Wsypać jabłka, smażyć kilka minut, do momentu gdy jabłka zaczną się rozpadać. Mąkę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać do prażących się jabłek, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.


Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar strzepać. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (60% i 40%). Większą rozwałkować podsypując mąką a następnie wyłożyć do formy, docisnąć boki. Przełożyć wystudzone nadzienie. Z mniejszej części ciasta wyciąć paski i ułożyć na wierzchu jabłek tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 50 minut.



SMACZNEGO

1 komentarz: