Pierogi nadziewane słodkim twarożkiem z aromatycznymi jeżynami. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną.
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju
NADZIENIE:
- 200g twarogu półtłustego
- 4 łyżki cukru
- 1 1/2 szklanki jeżyn
Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, olej i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie.
Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3min od wypłynięcia. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego :)