Pierogi z jeżynami

Pierogi nadziewane słodkim twarożkiem z aromatycznymi jeżynami. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną.

to

CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
NADZIENIE:
  • 200g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki jeżyn

Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, olej i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie.

Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3min od wypłynięcia. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.