Krokiety ziemniaczane z parówką

Przepis na parówkę w bardzo smacznym wydaniu 🙂 Świetnie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • ok 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • jajko do obtaczania
  • 4-5 cienkich parówek
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki (ilość zależy od ziemniaków, jeśli są bardziej wodniste trzeba dodać więcej), przyprawy, jajko i zagniatamy ciasto. Parówki obieramy z folii i przekrawamy na połowę. Każdy kawałek parówki owijamy masą ziemniaczaną. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

ziemniak_paowka

Print Friendly, PDF & Email