Miętusek

Zauważyliście, że ostatnio w sieci panuje moda na ciasto miętowe?
Wiele jest przepisów więc i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję.
Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i gorzka czekolada stanowią idealne połączenie.
Wypróbujcie koniecznie!
Pyszne!


Wszyscy robię Miętuska! Robię i ja! :)




Miętusek


Składniki

90 g landrynek miętowych,
4 śnieżki,
3 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym,
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady,
2 szklanki mleka,
woda,
ok. 125 g biszkoptów.

Wykonanie:

Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy landrynki i gotujemy na małym ogniu (często mieszając) do momentu całkowitego rozpuszczenia cukierków.


2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku.


Biszkopty układamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.


Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków.


Całość dokładnie mieszamy.


Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty.


Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto.
Miętuska wkładamy ponownie do lodówki (najlepiej na całą noc).


Smacznego!

Komentarze

  1. Powiew lata w deszczowy dzień, przepadam za miętowymi słodkościami :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta w połączaniu z czekoladą jest obłędna. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jaką średnicę ma tortownica? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty