środa, 9 września 2015

Naleśniki IG

To naleśniki dla tych, którzy muszą bądź chcą wybierać żywność o niskim IG. Zawartość białka jest w nich większa niż w tradycyjnych naleśnikach, mniejsza jest zawartość węglowodanów. Wszystko za sprawą dodania mąki cieciorkowej i sojowej. Są to naleśniki dla wymagających i same też są wymagające. 
Ciasto nie jest tak elastyczne jak tradycyjne, podczas smażenia może pękać, ale jest na to sposób. Trzeba je smażyć na patelni teflonowej, najlepiej bez tłuszczu, obracać można dopiero gdy wierzch naleśnika będzie już dobrze zwarty a spodnia część swobodnie odchodzi od patelni. Należy je wtedy delikatnie podważyć łopatką po czym delikatnie obrócić chwytając za brzegi palcami. To mój sposób i zawsze się sprawdza :) Jak próbuję obracać normalnie, to niestety rwą się :(
Za to po chwili od zdjęcia z patelni w jakiś magiczny sposób stają się bardziej wilgotne, elastyczne i można je zwijać :) W smaku są wyraziste, choć przyznam szczerze, że suche mi nie smakują, za to z farszem są super. Można je podawać na słodko i na ostro - komponują się z każdym wariantem ;) 
OJ, chyba nie zachęciłam tym opisem ;) Jesli szukasz po prostu zdrowszej wersji naleśników to polecam razowe, natomiast jeśli musisz unikać węglowodanów czy glutenu to jest to opcja dla Ciebie :) 






Składniki:
3 jajka (M)
300 ml mleka sojowego
600 ml wody
65 g mąki sojowej
100 g mąki cieciorkowej
300 g mąki gryczanej
łyżka oliwy
kopiasta łyżeczka kurkumy
łyżka cynamonu - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać:)
  2. Smażyć z dwóch stron (cienkie ciasto) - szczegóły we wstępie ;) 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.