Surówka z kalafiora

Jadacie kalafiora na surowo?

Koniecznie spróbujcie !

Tylko w ten sposób możemy dostarczyć sobie wszystkich witamin, minerałów i enzymów jakie chce nam ofiarować ten kwiat.

Na surowo jest delikatny, chrupiący, naprawdę pyszny – warto się przełamać, zwłaszcza że kalafiorowy sezon w pełni 🙂

A taki starty na tarce surowy kalafior w ogóle nie przypomina kalafiora jaki znamy, więc tym bardziej warto spróbować, bo u mnie w domu przekonali się do niego nawet zgorzali przeciwnicy tego warzywa 🙂

Składniki:

pół kalafiora

2 kolby kukurydzy

2 ogórki gruntowe

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżka majonezu

3 (lub więcej ) łyżki jogurtu naturalnego najlepiej bałkańskiego, gęstego

łyżka soku z cytryny

sól

pieprz kolorowy

pół ząbka czosnku

Wykonanie:

Kalafiora myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach razem z umytymi ogórkami.

Kukurydzę okrajamy z kolby.

Wszystkie składniki mieszamy doprawiając przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem cytrynowym, majonezem, jogurtem i przyprawami.

Surówka z kalafiora