Jadacie kalafiora na surowo?
Koniecznie spróbujcie !
Tylko w ten sposób możemy dostarczyć sobie wszystkich witamin, minerałów i enzymów jakie chce nam ofiarować ten kwiat.
Na surowo jest delikatny, chrupiący, naprawdę pyszny – warto się przełamać, zwłaszcza że kalafiorowy sezon w pełni 🙂
A taki starty na tarce surowy kalafior w ogóle nie przypomina kalafiora jaki znamy, więc tym bardziej warto spróbować, bo u mnie w domu przekonali się do niego nawet zgorzali przeciwnicy tego warzywa 🙂
Składniki:
pół kalafiora
2 kolby kukurydzy
2 ogórki gruntowe
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka majonezu
3 (lub więcej ) łyżki jogurtu naturalnego najlepiej bałkańskiego, gęstego
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz kolorowy
pół ząbka czosnku
Wykonanie:
Kalafiora myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach razem z umytymi ogórkami.
Kukurydzę okrajamy z kolby.
Wszystkie składniki mieszamy doprawiając przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem cytrynowym, majonezem, jogurtem i przyprawami.