wtorek, 8 września 2015

Czekośliwka

Co roku robię kilka słoiczków smażonych śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast.


Składniki:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao 
Przygotowanie:
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka z grubym i smażyć na średnim ogniu około 2 godziny. Pamiętając o częstym mieszaniu by się nie przypaliły. Pozostawić i na drugi dzień ponownie smażyć około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem smażenia wsypać cukier, kakao, połamaną czekoladę, wymieszać i cały czas mieszając smażyć około 15 minut. Jeśli powidła po 4 godzinach smażenia są jeszcze zbyt rzadkie wydłużamy czas smażenia do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Pamiętając o tym, że po dodaniu czekolady i ostudzeniu powidła zgęstną.


4 komentarze:

  1. U mnie już też gotowa :-) tym razem z samym kakao. Takie powidła są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna czekośliwka, na zimę i poprawę humoru najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekośliwkę! Lepsza niż Nutella :)

    OdpowiedzUsuń