czwartek, 3 września 2015

pomidorowe pulpeciki

                      pulpeciki w pomidorowym sosie


Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
6-7 pomidorów
20 g masła
1 łyżka mąki
sól,pieprz
szczypta lubczyku
świeża bazylia
1 łyżeczka domowego maggi

Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).
Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę.


Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak).
W dużym garnku podgrzewamy bulion, z mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut.


W tym czasie na patelnię wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory, często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy            (odparujemy) do połowy ich objętość. 
Wtedy do pomidorów dodajemy wyrobione wcześniej w dłoniach w kulkę ciasta ( mamy wtedy pewność że nie powstaną grudki), masło z mąką. Cały czas mieszając doprawiamy sos pieprzem, solą oraz maggi, a gdy zgęstnieje wlewamy go do garnka z pulpetami.
Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy  posiekaną świeżą bazylię.

 Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety gotujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, kaszą, lub z innymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz