Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 6 listopada 2014

Sernik w kropki

Bardzo smaczny i delikatny sernik o kremowej konsystencji. Dodatek zbożowego spodu i mlecznej czekolady tworzą spójną całość.


Tortownica 24cm
200g herbatników zbożowych
1 szklanka musli z orzechami
125g margaryny
0.5kg sera (użyłam gotowego z wiaderka)
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
250ml śmietanki 30%
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1/2 olejku śmietankowego Dr Oetkera
1 opakowanie Sernixa
50g roztopionego masła
1 szklanka ciasteczek w czekoladzie (Rido z Biedronki)
szczypta soli
1 mleczna czekolada
5 łyżek mleka
Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki


Sposób przygotowania:

Spód: Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera. Ser: Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy. Miksujemy. Dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę, olejek i przestudzone roztopione masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy. Dodajemy przesiany przez sitko budyń oraz sernix i wsypujemy ciasteczka w czekoladzie. Wymieszaną masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w temp 150st C przez ok 85 minut. Polewa: Czekoladę wraz z dodatkiem mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Roztopioną polewamy sernik rozprowadzając po całym wierzchu. Dekorujemy. Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Same pyszności w tym serniczku, mój mąż dałby się pokroić za jego porcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech zrobiłam, myślałam, że pierwsza wpadłam na dodanie tych ciasteczek, a tu tymczasem małe rozczarowanko :(
      Mój serniczek jest bez mascarpone i tłuszczu, z sama kremówką. U mnie ciasteczka po upieczeniu nie były niestety chrupiące, czy w tym również?

      Usuń
    2. Chrupiące były tylko na wierzchu, w środku niestety nie, ale po takim czasie w gorącym serniku, to nie ma się co dziwić :)

      Usuń
    3. Ważne, że fajnie wyglądały po przekrojeniu :) No i udało mi się zagospodarować resztki ciasteczek, na które już nikt nie miał ochoty :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.