Zamiast tradycyjnego sernika tym razem postanowiłam zrobić jego małe przekąskowe wersje o smaku bananowym :)
Składniki:
na spód
- 1 opakowanie herbatników (200 g)
- 100 g masła
masa serowa
- 1 kg zmielonego sera białego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 5 bananów
Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy i zalewamy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę łączymy i wylepiamy nią foremki na muffinki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodając pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy zmielony ser oraz pogniecione na papkę banany. Całość dobrze ucieramy a na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i już delikatnie całość mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowane spody herbatnikowe. Pieczemy około 20 minut w 180 C
Składniki:
na spód
- 1 opakowanie herbatników (200 g)
- 100 g masła
masa serowa
- 1 kg zmielonego sera białego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 5 bananów
Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy i zalewamy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę łączymy i wylepiamy nią foremki na muffinki. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodając pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy zmielony ser oraz pogniecione na papkę banany. Całość dobrze ucieramy a na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i już delikatnie całość mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowane spody herbatnikowe. Pieczemy około 20 minut w 180 C
Takie mini serniczki są świetne! :) A jeszcze do tego bananowe...! Niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńLubię czasami zjeść takie " małe co nie co " :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń