Tarta z kokosowym kremem i jeżynami

Kakaowa tarta napełniona po brzegi pysznym kokosowym kremem budyniowym z czekoladowymi akcentami. Na wierzchu wyłożyłam aromatyczne, leśne jeżyny, które w tym zestawieniu smakują rewelacyjnie :)

to (2)

CIASTO KRUCHE:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
KREM BUDYNIOWY:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanka cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 25g czekolady gorzkiej
  • 2 szklanki jeżyn

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z zimnym masłem dokładnie posiekać na stolnicy. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty (25cm). Nakłuć widelcem lub obciążyć fasolą. Piec w 190*C przez 20min.

KREM BUDYNIOWY. Z podanej ilości mleka, odlać 1/2 szklanki. Resztę wlać do garnka razem z kremówką. Wsypać wiórki kokosowe. Gotować przez 5min od zagotowania. Następnie odcisnąć wiórki na sitku, a mleko przelać z powrotem do garnka. Żółtka utrzeć z cukrem, odlanym mlekiem i mąką. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Czekoladę posiekać i wyłożyć na upieczoną tartę. Wylać na to gorący budyń. Przestudzić i na jeszcze ciepły można położyć świeże jeżyny. Tartę przechowywać w lodówce. Smacznego :)

to

Jedna uwaga do wpisu “Tarta z kokosowym kremem i jeżynami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.