Kakaowa tarta napełniona po brzegi pysznym kokosowym kremem budyniowym z czekoladowymi akcentami. Na wierzchu wyłożyłam aromatyczne, leśne jeżyny, które w tym zestawieniu smakują rewelacyjnie :)
CIASTO KRUCHE:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
KREM BUDYNIOWY:
- 3 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanka cukru
- 100g wiórków kokosowych
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 25g czekolady gorzkiej
- 2 szklanki jeżyn
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z zimnym masłem dokładnie posiekać na stolnicy. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty (25cm). Nakłuć widelcem lub obciążyć fasolą. Piec w 190*C przez 20min.
KREM BUDYNIOWY. Z podanej ilości mleka, odlać 1/2 szklanki. Resztę wlać do garnka razem z kremówką. Wsypać wiórki kokosowe. Gotować przez 5min od zagotowania. Następnie odcisnąć wiórki na sitku, a mleko przelać z powrotem do garnka. Żółtka utrzeć z cukrem, odlanym mlekiem i mąką. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Czekoladę posiekać i wyłożyć na upieczoną tartę. Wylać na to gorący budyń. Przestudzić i na jeszcze ciepły można położyć świeże jeżyny. Tartę przechowywać w lodówce. Smacznego :)
PYSZNIE SIĘ PREZENTUJE ;) ZAPRASZAM NA PODOBNĄ TARTĘ Z KREMOWYM BUDYNIEM I JEŻYNAMI;POZDRAWIAM:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/tarta-z-jezynami.html
PolubieniePolubienie