Naleśniki należą do potraw które bez problemu możemy zabrać na lunch do pracy. Możemy je przyrządzić przed wyjściem a nawet zrobić dzień wcześniej ponieważ równie dobrze smakują na zimno.
Jeśli dodamy do nich zdrowe składniki to nie tylko będzie smacznie ale i zapewnimy sobie posiłek dodający energii na większość dnia. Z tych składników wychodzi około 8-10 sztuk nadziewanych naleśników więc mamy zapewniony lunch dla całej rodziny. Celowo użyłam 2 rodzajów surówek ponieważ ja lubię bardziej z kukurydzą a mąż z pomidorami ;)
- 2 szklanki ekologicznej mąki pszennej
- szklanka wody gazowanej
- świeży sok z jabłek i owoców granatu Marwit (250ml)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 10 plasterków sera mimolette
- 2-3 plastry filetu z indyka
- łyżka oliwy
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
- szczypta pieprzu
- surówka premium z suszonymi pomidorami Marwit
- surówka premium z kukurydzą Marwit
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy ok 10 sztuk na nieprzywieralnej patelni bez tłuszczu.
Indyka nacieramy oliwą i przyprawiamy o czym pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Na każdym naleśniku układamy po plastrze sera, 2 łyżki wybranej surówki oraz kilka plasterków pokrojonego indyka.
Zwijamy i gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy