Maślankowe ciasto z jeżynami i kruszonką

Tegoroczne upały idealnie spasowały naszym jeżynom, które obrodziły jak nigdy. Część z nich pomroziłam a drugą wykorzystałam do wypieków. Dzisiaj jest to maślankowe ciasto wypełnione kwaskowatymi jeżynami.


 Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 g jeżyn
kruszonka
- 210 g maki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 7 g masła

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wlewamy do nich wolnym strumieniem olej, maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy całość łyżką. W misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i ugniatamy palcami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto, rozkładamy umyte i oprószone mąką jeżyny a wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka.




Komentarze