czwartek, 27 sierpnia 2015

Makaron ricciarelle w sosie serowym

Danie powstało ze składników dostępnych w lodówce i z zapasów różnorodnych makaronów. Ten, którego użyliśmy to makron typu szerokie, pofałdowane wstążki (szerokość około 15 mm). Wyszedł pyszny makaron w sosie z różnych serów.











Składniki

  • 150-180 g makaronu ricciarelle
  • 4 łyżki sera pastorella
  • 40 g startego żółtego sera gouda
  • 6 łyżek śmietanki 12%
  • 2/3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 plastry szynki prosciutto
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały
  • starty parmezan

    Przygotowanie

    Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzuciłem ser pastorella, starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do zarumienienia, co jakiś czas mieszałem.
    Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem świeżo startym parmezanem, szynką i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz