wtorek, 24 czerwca 2014

Makaron z zielonymi szparagami.


Zielono mi! Nic dodać nic ująć :)

Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku, wyszło całkiem smacznie.




Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem.
Składniki 2/3 porcje:
pęczek zielonych szparagów;
250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku;
1 łyżeczka oliwy z oliwek;
ząbek czosnku;
150 g makaronu spaghetti,
sól, pieprz;
opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%.

Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki (ok. 4 cm), pozostałe łodyżki kroimy na talarki. Talarki ze szparagów umieszczamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy 5 min. Po 4 min dodajemy główki i gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti. Do szpinaku dodajemy ugotowane i pokrojone w talarki szparagi. Mieszamy. W tym momencie możemy również dodać łyżkę śmietany. Do powstałego sosu dodajemy ugotowany al'dente makaron i mieszamy dokładnie. Wykładamy na talerz, a na wierzch układamy główki szparagów. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.



Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...