Translate

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Stek z tuńczyka / Tuna steak

Tuńczyk to bogactwo cennego białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i D. Spośród ryb morskich zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych. Na naszych stołach najczęściej gości w wersji konserwowej, natomiast najbardziej wartościowy jest podawany w formie marynowanej lub surowej. 
Pomimo ceny czasem warto po niego sięgnąć i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Dziś proponuję tuńczyka w postaci steków, które przygotowuje się błyskawicznie i które równie błyskawicznie znikają z talerzy.


Stek z tuńczyka
Składniki
Świerzy tuńczyk
Oliwa z oliwek
Tymianek
Sól himalajska
Cytryna

Przygotowanie
Tuńczyka opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok. półtorej centymetrowe steki. Smarujemy oliwą z oliwek z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i posypujemy solą himalajską i tymiankiem. Odstawiamy na 15 minut.



Następnie rozgrzewamy patelnię grillową albo grilla elektrycznego i smażymy z każdej strony po 2 minuty. 
Najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny i podany z młodymi ziemniakami i sałatą z cytryną posypaną bryndzą.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...