24 sie 2015

Ogórki - koreczki - przetwory na zimę

Sałatek i przetworów z ogórków nigdy nie jest za dużo. Po klasycznych kiszonych i sałatce z ogórków i papryki przyszła pora na ogórki na ostro. Raczej nie nadają się jako sałatka do obiadu zimą, bardziej jako przegryzka do suto zakrapianej domówki. Tak czy siak warto kilka słoiczków w zanadrzu mieć. Ogórki koreczki są słodko-ostre ale nie do przesady. Po prostu pyszne.


Ogórki - koreczki
Ogórki - koreczki
Składniki

  • 3,5 kg ogórków
  • 5 łyżek soli
  • 1 główka czosnku
  • ½ łyżki papryki chili w proszku

Składniki na zalewę

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru


Ogórki - koreczki - składniki
Ogórki - koreczki - składniki


Wykonanie

Ogórki myjemy i kroimy w kawałki o grubości ok. 1 cm. Zasypujemy je solą i odstawiamy na 6 godzin.

Po 6 godzinach odlewamy sok z ogórków. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz paprykę chili.

Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i odstawiamy do przestygnięcia.

Zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 min. Następnie przekładamy koreczki do słoików i zalewamy zalewą.

Słoiki pasteryzujemy ok. 10 min. na małym ogniu. 


Ogórki - koreczki
Ogórki - koreczki

Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz