piątek, 21 sierpnia 2015

Ogórki kiszone w słoikach

Przepisów i receptur na kiszenie ogórków jest całe mnóstwo. Najlepsze są ogórki z własnej działki, mamy pewność , że nie były zasilane nawozami sztucznymi. Proponujemy sposób wzbogacony o różne dodatki, tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może przekonać.










Składniki

  • ogórki gruntowe
  • czosnek
  • sól kamienna
  • cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koper
  • chrzan

    Przygotowanie

      Czynności wstępne :
    - dokładnie umyłem ogórki
    - moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków )
    Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże
    bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie
    ogórków )
    - czosnek pokrojony
    - koper z kwiatostanem
    - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona
    - mięta
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - gorczyca
    - korzeń imbiru

    Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i
    1 łyżeczkę cukru.

    Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn. wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper, pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, potem ogórki. Zalałem tak aby ogórki były pokryte zalewą.
    Zakręciłem i odstawiłem w ciemne i ciepłe miejsce ( ok. 20 stopni C ). Po kilu dniach przeniosłem w chłodne miejsce ( u mnie piwnica ), to spowalnia proces fermentacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz