20 sierpnia 2015

Bezglutenowe ciastka orzechowe ( gluten free peanut butter cookies)

Jeśli macie masło orzechowe i nie wiecie do czego wykorzystać to jest to idealny przepis.
Jeśli uwielbiacie masło orzechowe to tym bardziej jest to przepis wart grzechu.
Tylko 4 składniki, niesamowity zapach w kuchni podczas pieczenia,
kruche, miękkie w środku, lekko ciągutkowe, cudnie pachnące cynamonem.
Przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut. To do dzieła!!



Składniki na 20 ciastek :

260 g. masła orzechowego (  3 czubate łyżki )
220 g. cukru trzcinowego
1 średnie jajko
łyżeczka cynamonu ( można dodać mniej)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Podane składniki umieścić w misce, zmiksować na gładką masę.
Łyżeczką nabierać małe porcje i formować małe kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach
Spłaszczać widelcem lub palcami.
Wstawilam blaszkę do piekarnika, podwyższyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam 15 minut.
Podany czas i temperatura dotyczy piekarnika gazowego, dla piekarnika elektrycznego wystarczy 180 stopni i około10 minut.

Ciasteczka wystudziłam na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz