Placuszki z malinami i jabłkiem


Środek sierpnia, za oknem +32`C a ja wolną niedzielę spędzam w kuchni. Mniej więcej tak to wczoraj wyglądało. Czy żałuję? Nigdy w życiu! Może gdybym cały dzień w kuchni przesiedziała, ale te kilkadziesiąt minut było tego warte! Placuszki wyszły świetne - puszyste, choć bez dodatku drożdży, choć smażone na oleju nie ociekające tłuszczem, no i tak owocowe, że hej! Nic tylko sięgnąć po kolejną porcję. Kto z Was się skusi? Nie zostało ich już wiele więc się spieszcie :)

Zapraszam na placuszki z jabłkiem i malinami - przepis idealny nie tylko w sezonie.

Składniki na placuszki z malinami:


  • 400 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 duże jabłko
  • 150 g malin

Sposób przygotowania placuszków:

Do miski wbijamy żółtka, dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę do której następnie dodajemy partiami wcześniej wymieszaną masę żółtkową.

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy razem z malinami do masy.
Placuszki smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu.
Odsączamy na kratce lub papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!