Banoffee ice cream czyli Slodki Czwartek odc.87
Poranek dał wytchnienie. Słońca nie było, wiatr wiał z otwartego okna. Dzięki temu nadrobiłam zaległości w gotowaniu i pieczeniu. Powstała granola baaardzo kokosowa, chleb orkiszowy, pierogi buraczane z mięsem oraz Tikka masala w wersji z indykiem. Mnóstwo zapachów i smaków a na deser cos wyjątkowego szczególnie, że słońce i upał powróciły... Znalezione na blogu Addio Pomidory Banoffee ice cream.
Banoffee ice cream
na 4 porcje:
4 banany
2 łyżeczki soku z cytryny
4-6 łyżek masy krówkowej
50 g gorzkiej czekolady
po 2 ciasteczka petit beurre lub digestive na osobę
Na minimum 2-3 godziny lub dzień wcześniej, kroimy banany w plasterki 1 cm i rozkładamy na tacce.
Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Wstawiamy do zamrażarki.
Zamrożone banany miksujemy na gładką masę z 2 łyżkami masy krówkowej.
Do szklaneczek (u mnie słoiczki) wsypujemy pokruszone ciastka, nakładamy zmiksowane banany, polewamy łyżką masy krówkowej. Na koniec posypujemy tartą czekoladą.
Podajemy natychmiast by banany zachowały swoja konsystencję.
Bardzo apetyczne 2 śniadanie lub podwieczorek
OdpowiedzUsuńA mnie te buraczane pierogi i tikka masala zaciekawily.Będą przepisy?
OdpowiedzUsuńpierogi już kiedyś były :) http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2012/05/pierogi-pierogi-komu-pieroga.html tym razem je zrobiłam z wołowiną i tymiankiem :)
Usuńa tikka masala z tego przepisu http://codojedzenia.pl/tikka-masala-eksplozja-smakow/#comment-23994
POLECAM!
Boskie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńWidziałam je u Ani .... i żałuję, że nie mam sprzętu, który poradziłby sobie z zmiksowaniem zamrożonych bananów:)
OdpowiedzUsuńja mam zwykły blender, jedynie muszę chwilkę poczekać aż banany lekko zmiękną :)
UsuńNieźle! :D
OdpowiedzUsuńżebyś wiedział :)
UsuńPycha, bardzo lubię!
OdpowiedzUsuń