Pełnoziarniste racuchy z jagodami

Zdrowsza i bogatsza wersja drożdżowych racuszków, placuszków. Zrobiłam je z jagodami, ale bardzo dobrze będą smakowały tutaj też inne owoce.

to2

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 12,5g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • ok 1/2 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru i z ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż się spienią.

Do miseczki wsypać mąkę, sól, łyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe.

Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

to1

 

 

2 uwagi do wpisu “Pełnoziarniste racuchy z jagodami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.