Zdrowsza i bogatsza wersja drożdżowych racuszków, placuszków. Zrobiłam je z jagodami, ale bardzo dobrze będą smakowały tutaj też inne owoce.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
- 12,5g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- ok 1/2 szklanki jagód
- cukier puder do posypania
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru i z ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż się spienią.
Do miseczki wsypać mąkę, sól, łyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe.
Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
świetne te racuchy!
PolubieniePolubienie
Pyszne na śniadanie :) Często robię takie placuszki.
PolubieniePolubienie