wtorek, 16 kwietnia 2013

"Łabędzi Puch"

"Łabędzi Puch"


Ciasto, które na pewno przypadnie do gustu każdemu kto lubi kokos. Jako, że ja należę do takich osób jak tylko znalazłam ten przepis musiałam koniecznie go wypróbować. I przyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych. 

Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy cukier oraz olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ułatwi to nam wyjęcie i przekrojenie upieczonego biszkoptu). Pieczemy w temp 180  st. C przez ok 35 minut.

Masa:

2 czerstwe bułki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
15 dag wiórków kokosowych
1 i 1/2 kostki masła
dżem z czarnej porzeczki

Bułki zalewamy połową mleka, gdy zmiękną rozdrabiamy je widelcem. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki, gotować przez ok 5 minut.
Gdy masa wystygnie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo masę z wiórków kokosowych. Utrzeć mikserem, aż masa będzie jednolita.

Posypka:
15 dag wiórków kokosowych
łyżka masła
1/2 szklanki cukru

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy aż wiórki zarumienią się na złoty kolor.

Biszkopt przekroić na pół, pierwszy placek smarujemy dżemem, wykładamy 3/4 masy. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą kremu. Na wierzch wykładamy posypkę i delikatnie "przyklepujemy".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz