sobota, 20 kwietnia 2013

Sernik "Krople Rosy"

Sernik "Krople Rosy"



Przepis na ten sernik przeleżał na dnie szuflady kilka lat zanim wypróbowałam go po raz pierwszy. Ale od dnia w którym upiekłam go stał się ulubionym sernikiem w naszym domu. Co ważne robi się go szybko i chyba nie ma osoby która nie lubiłaby tego delikatnego smaku.
Spód:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki.
Masa Serowa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka")
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mleka
1 p. cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy 
1/2 szklanki oleju
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodać olej, mleko i po łyżce twarogu. Na koniec dodać budyń i dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. 
Piec ok 40 minut w temperaturze 180 st. C, w międzyczasie białka (pozostałe z kruchego spodu) ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Na 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie wyłożyć ubite białko. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika po wystygnięciu pojawią się złote krople.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz