Ciasto czekoladowe z malinami
Składniki:
250 gram margaryny
200 gram cukru
4 jajka
250 gram mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki malin
1,5 tabliczki mlecznej czekolady (jeśli ktoś woli może też być gorzka)
6 łyżek nalewki malinowej
cukier puder do posypania
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy nalewkę oraz ubite białka, a na koniec pokruszoną drobno czekoladę.
Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy u mnie 26 cm, wykładamy połowę malin i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe maliny i wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok 60 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, można też udekorować malinami.
Czekolada i maliny - lubię to połączenie! :)
OdpowiedzUsuńczekolada i maliny:)W tle Imiglikos....Madlenka uwielbiam Cię:)
OdpowiedzUsuń