sobota, 28 września 2013

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami


 Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem malin, proste i szybkie w wykonaniu a jednocześnie bardzo smaczne.

Składniki:
250 gram margaryny
200 gram cukru
4 jajka
250 gram mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki malin
1,5 tabliczki mlecznej czekolady (jeśli ktoś woli może też być gorzka)
6 łyżek nalewki malinowej
cukier puder do posypania

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy nalewkę oraz ubite białka, a na koniec pokruszoną drobno czekoladę. 
Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy u mnie 26 cm, wykładamy połowę malin i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe maliny i wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok 60 minut. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, można też udekorować malinami.



2 komentarze:

  1. Czekolada i maliny - lubię to połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada i maliny:)W tle Imiglikos....Madlenka uwielbiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń