poniedziałek, 7 października 2013

Ciasto Dyniowe

Ciasto Dyniowe


Muszę przyznać, że trochę bałam się tego przepisu a konkretnie przypraw, które były podane w przepisie, ale okazało się ze niepotrzebnie. Ciasto wyszło pyszne, a przyprawa która jest jedynie wyczuwalna to cynamon a ten akurat uwielbiam. 
Ciasto pochodzi z tej strony.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka orzechów
1 szklanka rodzynek (ja je pominęłam)
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki oleju

W jednej misce łączymy składniki suche, tj. mąkę, cukier, przyprawy, sodę, sól i orzechy.
Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy olej i puree z dyni dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 25 x 12 cm, piec w temperaturze 180 st C przez ok 60 minut.


1 komentarz:

  1. Robiłam co prawda bez goździków i gałki muszkatołowej ale wyszło PRZEPYSZNE.

    OdpowiedzUsuń