Ciasteczka Imbirowe
Kruche z zewnątrz i lekko "kleiste" wewnątrz o wyraźnym smaku imbiru, idealne w połączeniu ze szklanką mleka, coś w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne wieczory.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
1 łyżka esencji waniliowej
2/3 szklanki cukru
2 łyżki zmielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
170 gram miękkiego masła
szczypta soli
cukier do obtoczenia ciasteczek
Mieszamy mąkę, imbir, cynamon, goździki i sodę.
W osobnej misce ucieramy na gładką masę masło, następnie dodajemy cukier oraz jajko. Dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami, ucieramy na gładką masę.
Z powstałej masy, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (masa będzie dość rzadka i klejąca można przed ulepieniem każdej z kulek nabrać odrobinę mąki)
Kulki obtaczamy w cukrze, następnie spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w dość sporych odstępach - rosną mocno na boki.
Pieczemy w temperaturze 175 st C. przez ok 10 minut do lekkiego zarumienienia się.
W szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku można przechowywać je przez kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz