niedziela, 3 listopada 2013

Kruche ciasteczka "Guziczki"

Kruche ciasteczka "Guziczki"


Bardzo kruche ciasteczka, smakiem przypominające te z dzieciństwa ale zupełnie innym kształcie który na pewno zachwyci dzieci.
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
150 gram miękkiego masła
75 gram cukru pudru
szczypta soli
225 gram mąki pszennej
aromat waniliowy
Do ciemnej wersji odjęłam łyżkę mąki a w zamian dodałam łyżkę kakao i dodałam trochę mniej aromatu waniliowego.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok 3 mm, wycinamy szklanką koła, wewnątrz mniejszą szklanką, lub kieliszkiem zaznaczamy delikatnie okrąg, dziurki natomiast wycinamy słomką. 
Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy ok 10-12 minut w temperaturze 200 st.C do delikatnego zarumienienia się boków ciasteczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz