czwartek, 14 listopada 2013

Razowe Ciasto z jabłkami

Razowe ciasto z jabłkami


Żytnia mąka razowa, jabłka, cynamon i migdały to połączenie daje nam pyszne i delikatne ciasto. Przepis z delikatnymi zmianami zapożyczony z tej strony.

Składniki:
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
50 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g masła
50 g miodu
80 g cukru
75 ml mleka
1 jajko
150 g mąki żytniej razowej
Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Posypujemy cynamonem i odstawiamy.
W misce mieszamy mąkę, migdały, proszek do pieczenia.
Masło, miód i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy i do czasu rozpuszczenia się cukru. 
Po przestudzeniu dodajemy jajko oraz mleko i delikatnie ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do czasu, aż pozbędziemy się grudek, dodajemy jabłka i mieszamy.
Przekładamy do formy keksówki ( u mnie była to forma 20 x 30, ale piekłam z podwójnej porcji składników), wierzch posypujemy migdałami (płatkami lub zmielonymi tak jak u mnie)  i pieczemy w 170 st.C przez ok 40-50 minut (do tzw.suchego patyczka).

1 komentarz: