niedziela, 29 grudnia 2013

Ciasteczka Digestive


Te popularne ciasteczka można jeść zarówno same, jak i użyć je do spodu sernika lub innego deseru. Są smaczne i zdrowe bo wykonane z mąki pełnoziarnistej, można polać je czekoladą bądź wybrać mniej kaloryczną wersję bez.

Składniki:
100 gram mąki pełnoziarnistej
100 gram płatków owsianych
50 gram cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram margaryny
szczypta soli
2 łyżki mleka

Płatki owsiane mielimy ( nie zbyt drobno), mieszamy je razem z mąką, cukrem, proszkiem i solą. Dodajemy mleko i margarynę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Wstawiamy na ok 0,5 godz do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok 5 mm, wykrawamy ciasteczka. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na ok 15 minut do lekkiego zarumienienia się boków.
Studzimy na kratce, po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz