sobota, 8 listopada 2014

Czekoladowe ciasto z gruszkami



Kolejny przepis z wykorzystaniem gruszek, tym razem ciasto bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a do tego bardzo smaczne!

Ciasto: 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 jaj
100 g masła
3 łyżki oleju
tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1/3 szklanki wody
kilka dojrzałych gruszek
Margarynę roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, olej oraz wodę a następnie ostawiamy do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną piane. Żółtka dodajemy do przestudzone masy czekoladowej, następnie dodajmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Na koniec dodajmy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się całości.
Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na cząstki.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu układamy gruszki.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez ok 50 minut.
Smacznego!









2 komentarze:

  1. Bardzo jesienne!
    Kocham polaczenie czekolady i gruszek!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie również bardzo odpowiada takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń