tort szachownica

3380


składniki na jedno ciasto jasne: (potrzebujemy 2 ciasta)

1 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 jajko
125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
60 ml oleju
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka.

składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta)
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 jajko
125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
60 ml oleju
3/4 łyżeczki proszku do piec
1 łyżka kakao

wykonanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu spody wyrównujemy (ścinamy np. nożem), gdyby wyszły różnej wysokości. W każdy spodzie wycinamy po dwa kółka, po wycięciu otrzymamy po 3, w moim przypadku wyszły o średnicy 7 cm, 14 cm, 21 cm.

składniki na krem:
300 g miękkiego masła
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
opcjonalnie:
1 łyżka ekstraktu waniliowego
50 g czekolady gorzkiej

wykonanie:
Czekoladę ścieramy. Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch a następnie dodajemy stopniowo budyń oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy wirka czekoladowe i mieszamy.
Na paterze układamy krążki naprzemiennie (duży ciemny, średni jasny, mały ciemny), smarujemy warstwą kremu. Następnie układamy krążki (duży jasny, średni ciemny, mały jasny) ponownie smarujemy warstwą kremu i powtarzamy układanie od początku zaczynając od dużego ciemnego krążka. Pozostałą masa dekorujemy brzegi i wierzch tortu wg uznania. (inspiracja przepisu od ciastkożerców)

tort_szachownica

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here