7 sierpnia 2015

Fasola na sposób grecki

Jeśli  brakuje  Wam czasu na siedzenie w kuchni i gotowanie to przepis jest idealny. Naprawdę smaczne, sycące i szybkie danie obiadowe. Oryginalny przepis pochodzi z książki " 101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć, lepszą koncentrację ". Nieco przeze mnie zmodyfikowany, ale tak samo pyszny.
Mój 4-letni syn bardzo lubi warzywa, w tym oczywiście fasolę - nawet przeszło mi przez myśl, że rośnie mi mały wegetarianin :) Na szczęście to danie bezmięsne dostarcza dużo białka, witaminy A i C, więc bez obaw dla uszczerbku na zdrowiu nawet dla małych smakoszy :))

 Jeśli jeszcze nie jedliście to najwyższy czas spróbować!! :)


Składniki :

1/2 pokrojonej w kostkę cebuli ( ja użyłam czerwonej)
4 nieduże marchewki starte na tarce o grubych oczkach
2 ząbki czosnku
3 - 4 duże pomidory lub pomidory z puszki ( 2 x po 400g)
200 g. ugotowanej białej fasoli  - ja użyłam fasoli z puszki.
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( ja dodałam pół na pół pikantnego i łagodnego)
olej lub oliwa do smażenia

Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, sparzone i drobno pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i smażę kilka minut. Dodaję ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam całość ponownie. Smażę do czasu aż sos lekko zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. Na koniec wrzucam odsączoną fasolę z puszki. I danie gotowe.

Przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz