Mój 4-letni syn bardzo lubi warzywa, w tym oczywiście fasolę - nawet przeszło mi przez myśl, że rośnie mi mały wegetarianin :) Na szczęście to danie bezmięsne dostarcza dużo białka, witaminy A i C, więc bez obaw dla uszczerbku na zdrowiu nawet dla małych smakoszy :))
Jeśli jeszcze nie jedliście to najwyższy czas spróbować!! :)
Składniki :
1/2 pokrojonej w kostkę cebuli ( ja użyłam czerwonej)
4 nieduże marchewki starte na tarce o grubych oczkach
2 ząbki czosnku
3 - 4 duże pomidory lub pomidory z puszki ( 2 x po 400g)
200 g. ugotowanej białej fasoli - ja użyłam fasoli z puszki.
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( ja dodałam pół na pół pikantnego i łagodnego)
olej lub oliwa do smażenia
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, sparzone i drobno pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i smażę kilka minut. Dodaję ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam całość ponownie. Smażę do czasu aż sos lekko zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. Na koniec wrzucam odsączoną fasolę z puszki. I danie gotowe.
Przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz