LunchBox:
Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g czerwonej fasoli - ½ łyżeczki grysu chili
- 120g brokuła - ¼ łyżeczki kolendry
- kawałek awokado - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
- łyżeczka sezamu (lub samo oregano)
- sok z cytryny - sól
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g czerwonej fasoli - ½ łyżeczki grysu chili
- 120g brokuła - ¼ łyżeczki kolendry
- kawałek awokado - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
- łyżeczka sezamu (lub samo oregano)
- sok z cytryny - sól
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem
kurkumy i soli, ostudzić
- Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty)
- Po wyjęciu z garnka brokuła od razu schłodzić, np. przelewając zimną wodą; to pozwoli zachować chrupkość i intensywny kolor
- Sezam wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu
- Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku
- Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe :)
- Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty)
- Po wyjęciu z garnka brokuła od razu schłodzić, np. przelewając zimną wodą; to pozwoli zachować chrupkość i intensywny kolor
- Sezam wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu
- Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku
- Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz