poniedziałek, 16 lutego 2015

Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami

Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą
i rodzynkami



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                               - ½ łyżeczki garam masali
- 80g ciecierzycy                                       - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała marchewka                                 - szczypta cynamonu
- kawałek czerwonej papryki                  - ½ łyżeczki płatków chili
- natka pietruszki                                      - ½ łyżeczki mięty
- 1 łyżka rodzynek                                      - sól 
himalajska
- 1 łyżka pestek dyni
- sok z cytryny


Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie przełożyć ją do miski i schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Paprykę i natkę pietruszki również posiekać
- Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować
- Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić
- Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy
- Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz