poniedziałek, 16 lutego 2015

Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado

Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                           - ½ łyżeczki garam masali
- 100g fasolki adzuki                           - ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 upieczone buraczki*                      - ½ łyżeczki płatków chili
- 1 marchew                                           - ½ łyżeczki mięty
- 1 łodyga selera naciowego               - sól 
himalajska
- kawałek awokado                              - ocet balsamiczny
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka pestek dyni


Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić
- Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić
- Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę
- Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Seler naciowy, natkę i awokado posiekać
- Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać
- Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać
- Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe
:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz