czwartek, 21 maja 2015

Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem

Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem


Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g białej fasoli                                     - ½ łyżeczki curry
- 150g brokuła                                            - ¼ łyżeczki oregano
- kawałek pora                                            - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kilka pomidorków typu cherry              - odrobina cynamonu
- ząbek czosnku                                          - sól himalajska
- kawałek papryczki chili
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kawałek awokado

Wykonanie:

- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku
- Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy
- Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut
- Pora i pomidorki posiekać w plasterki, czosnek i chili w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, awokado w kostkę
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora i pomidory, smażyć przez kolejne 30 sekund
- Dodać wodę, curry, cynamon, sól, cukier i oregano; dusić pod przykryciem przez 3 minuty
- Dodać brokuła i fasolę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty)
- Kaszę skropić oliwą i dodać awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Oliwki posiekać w plasterki i przełożyć na kaszę
- Obok wyłożyć warzywa, posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz