piątek, 22 maja 2015

Bezglutenowy chleb gryczany

Bezglutenowy chleb gryczany

Składniki:

- 200g mąki gryczanej
- 100g mąki pszennej bezglutenowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g płatków owsianych
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 500ml wody
- 1 łyżeczka oliwy

Wykonanie:

- W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki
- Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką
- Ciasto powinno być dość płynne; w razie potrzeby dodać więcej wody
- Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Wierzch posmarować oliwą
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 2100C na środkową półkę
- Na dole umieścić foremkę lub garnek z wodą- dzięki temu chleb nie będzie suchy
- Piec 40- 50 minut (sprawdzać patyczkiem, czy chleb jest upieczony)
- Kroić dopiero po ostygnięciu bochenka. Gotowe
J





Kanapki z chleba gryczanego
z awokado, ogórkiem, pomidorem i sałatą
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz