sobota, 18 lipca 2015

Batat + marchewka + sałatka z migdałami

Batat + marchewka + sałatka
z migdałami

Składniki:

- 1 duży batat                                                         - sól himalajska
- 2 marchewki                                                       - zioła prowansalskie
- kilka liści sałaty rzymskiej                                - świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- kilka zielonych oliwek
- 2 rzodkiewki
- 5 migdałów
- ½ łyżeczki dobrej oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie:


- W garnku zagotować wodę; włożyć umytego batata, dodać ½ łyżeczki soli
- Gotować do miękkości, czyli aż widelec będzie z łatwością wchodził w batata (ok. 30 minut)
- Marchewkę obrać, posiekać w słupki
- Sałatę umyć, osuszyć, posiekać w cienkie paski
- Pomidorki posiekać na połówki, oliwki w plasterki
- Ogórka umyć, obrać, pokroić w plasterki
- Rzodkiewki umyć, posiekać
- Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty 
- Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut)
- Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw 
- Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami
- Batata po ugotowaniu obrać, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz 
- Obok wyłożyć marchewkę. Gotowe J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz