poniedziałek, 20 lipca 2015

Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami

Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami

Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego                             - sól himalajska
- 150g brokuła                                              - świeżo mielony pieprz
- 80g ugotowanej czerwonej fasoli*
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek dojrzałego awokado
- kilka orzechów nerkowca
- 4 duże liście świeżej bazylii
- ½ łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego

* Można użyć fasoli z puszki lub zastąpić ją cieciorką


Wykonanie:


- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie przelać zimną wodą
- Paprykę i awokado pokroić w kostkę
- Bazylię umyć, posiekać
- Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni
- Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię
- Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać
- Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz