poniedziałek, 20 lipca 2015

Spaghetti z bakłażanem, szpinakiem i awokado w pomidorach


Spaghetti z bakłażanem, szpinakiem
i awokado
 
w pomidorach



Składniki:

- 100g makaronu spaghetti z kukurydzy     - sól himalajska
- 1 bakłażan                                                     - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 100g szpinaku (najlepiej typu baby)       - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ½ puszki pomidorów                                 - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek dojrzałego awokado
- 1 duży ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżeczka oliwy
- natka pietruszki


Wykonanie:


- Bakłażana umyć, wyciąć z niego gniazda nasienne
- Pokroić go w paski, umieścić na sitku, posypać solą, lekko pougniatać; zostawić na godzinę, by puścił soki, co pozwala pozbyć się goryczki
- Makaron włożyć do osolonego wrzątku, gotować wg wskazówek na opakowaniu
- Czosnek i chili drobno posiekać
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund
- Następnie dodać pomidory, wodę, przyprawy i cukier; zagotować
- Bakłażana przepłukać na sitku z nadmiaru soli, dodać do sosu
- Dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Szpinak dokładnie wypłukać, dodać do garnka, dusić przez kolejne 3 minuty (jeśli używamy zwykłego szpinaku należy go najpierw sparzyć wrzątkiem na sitku, a następnie dodać wraz z bakłażanem do sosu)
- Awokado pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać
- Makaron przełożyć do miski, zrobić po środku wolne miejsce i wyłożyć bakłażana ze szpinakiem w sosie
- Całość skropić oliwą i posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz